Hva er forskjellen mellom bakgrunnsbelyste og esge-belyste LED-paneler?

A bakgrunnsbelyst LED-paneler laget av en rekke lysdioder montert på en horisontal plate som skinner vertikalt ned gjennom en diffusor inn i rommet som skal belyses.Bakgrunnsbelyste paneler er noen ganger også kjent som direkte belyste paneler.

bakgrunnsbelyst led panellys

An kantbelyst LED-paneler laget av en rekke lysdioder festet til rammen (eller omkretsen) av panelet, og skinner horisontalt inn i en lyslederplate (LGP).LGP retter lyset nedover, gjennom en diffusor inn i rommet under.Kantbelyste paneler er noen ganger også kjent som sidebelyste paneler.

kantbelyst led panellys

Er kantbelyst eller bakgrunnsbelystLED-panelerbeste?

Begge designene har fordeler og ulemper.Kantbelyste paneler var de første som ble masseprodusert.

Det kantbelyste designet ble valgt av flere grunner:

  • En lyslederplate (LGP) er en effektiv og enkel måte å spre lyset på, og unngår risikoen for lyse flekker.
  • Tilstedeværelsen av LGP betyr at diffusoren ikke alene er ansvarlig for å spre lyset jevnt slik at rimelige materialer kan brukes, forutsatt at de ikke gulner med alderen.
  • Ingen linser er nødvendig, og den kantbelyste designen fungerer godt med en rekke forskjellige LED-strålevinkler.
  • Varmen fra LED-brikkene spres via rammen, slik at baksiden kan være lett og den ikke blir varm, så driveren kan plasseres her om nødvendig.

Over tid ble ulempene ved denne tilnærmingen tydelige.Det beste materialet for en LGP er akryl (PMMA), men dette kan være ganske dyrt, så billigere polystyren (PS) ble ofte brukt.Hvis den ikke blandes med UV-stabiliserende tilsetningsstoffer, blir PS LGP-er gule over tid, slik at effektiviteten faller, lyseffekten blir matt gul og midten av panelet mørkere mens periferien forblir lys.

I tillegg ble noen bakre reflektorer (se diagrammet over) avskallet med alderen, noe som ytterligere forringet ytelsen til tidlige kantbelyste LED-paneler.

Tekniske fremskritt har nå gjort det mulig å introdusere en ny generasjon av bakgrunnsbelyste LED-paneler.Disse er ofte mer effektive med lavere enhetskostnader enn tidligere LED-paneler.

  • LED-er har blitt mer effektive, så den termiske fordelen som ligger i det sidebelyste designet ble mindre viktig.Bakgrunnsbelyste design er ikke lenger så varme at føreren ikke kan plasseres på baksiden.
  • Linser har blitt billigere å produsere og moderne lim gjør at de kan festes sikkert til hver LED for å skape en jevn lysfordeling uten risiko for at de faller av – en feil med noen tidligere og billigere bakgrunnsbelyste paneler.
  • Mikroprismatiske diffusorer har blitt mer vanlige, rimeligere og mer effektive, så dobbeltvirkningen av LGP/diffusor-kombinasjonen er ikke lenger nødvendig.
  • Elimineringen av LGP i bakgrunnsbelyste design betyr at de potensielle energibesparelsene er større enn med kantbelyste design, hvis alle andre faktorer er like.

Belysningsmarkedet aksepterer nå bakgrunnsbelyste paneler like lett som kantbelyste paneler, og fordi bakgrunnsbelyste paneler ikke krever LGP eller bakrefleks, er de ofte den laveste kostnaden i tillegg til de mest effektive LED-panelene som er tilgjengelige.

Hva er problemene med billigbakgrunnsbelyste LED-paneler?

Dette er hva du skal se etter.

  • Det brukes for få lysdioder.For få lysdioder (vanligvis 36 eller mindre) betyr at de må drives med høy strøm for å generere den nødvendige lyseffekten.Sammenlignet med design som bruker flere lysdioder, er dette mindre effektivt (lysdioder fungerer mest effektivt med lave drivstrømmer), genererer mer varme, forkorter levetiden til lysdiodene og fremskynder lumenavskrivningen.
  • Plastkropper.De bedre bakgrunnsbelyste panelene bruker en metallkropp.Denne er mer effektiv som kjøleribbe enn en (billigere) plastkropp.Lysdioder genererer noe varme, og denne må forsvinne dersom levetiden deres ikke skal forkortes ytterligere.
  • Lysfordelingen overlapper ikke.I et godt bakgrunnsbelyst panel er hver LED individuelt linset og linsene er utformet slik at lyset fra hver LED overlapper lyset fra naboene.Dette vil gi en jevn opplyst effekt og en viss motstandskraft i tilfelle en enkelt LED svikter.Dårlig linsedesign og et lavt antall lysdioder vil sannsynligvis redusere overlappingen mellom lysdioder og øke risikoen for lyse og mørke flekker foran på armaturen.
  • Er linsene godt festet på plass?Bare tiden vil vise, men risikoen er at varmen som genereres av lysdiodene, kombinert med billig lim som er dårlig påført, vil føre til at linsene faller av.Resultatet vil være ujevn lysfordeling og muligens også blending.
  • Innebygd driver.Produsenter kan spare penger ved å bygge driveren inn i karosseriet, men dette har flere ulemper.Den kan ikke erstattes i tilfelle et problem, og det vil ikke være noen dimming eller nødalternativer.Det er en veldig lite fleksibel tilnærming.
  • Sjekk hjørnene på rammen.På de billigere panelene vil en skjemmende fuge være tydelig.

UGR <19 medbakgrunnsbelyste og kantbelyste LED-paneler.

Begge designene kan, med høyre frontdeksel, produsere utmerket UGR-ytelse.For å sammenligne forskjellige merker og modeller, se på UGR-tabellene som er en del av de fotometriske dataene som bør være tilgjengelige fra alle anerkjente produsenter.


Innleggstid: 13-jan-2021