Ole aafiaga a Saina ile COVID-19

O le COVID-19 virus na muamua faʻailoa i Saina ia Tesema 2019, e ui o le fua o le faʻafitauli na faʻaalia i le taimi o le Tausaga Fou a Saina i le faaiuga o Ianuari.Talu mai lena taimi ua vaʻaia e le lalolagi ma le faʻateleina o popolega aʻo sosolo le siama.Talu ai nei lava, o le taulaiga o le gauai ua alu ese mai Saina ma o loʻo faʻatupulaʻia le popole i le fua o faʻamaʻi i Europa, Amerika ma vaega o Sasaʻe Tutotonu.

E ui i lea, o tala faʻamalosia mai Saina ona o le numera o mataupu fou ua faʻagesegese tele i le tulaga ua tatala ai e le pulega le tele o vaega o le itumalo o Hubei lea e oʻo mai i le taimi nei o loʻo lokaina ma o loʻo fuafua e tatala tele le taulaga. o Wuhan i le aso 8 Aperila.O loʻo iloa e taʻitaʻi pisinisi faʻavaomalo o Saina o loʻo i ai i se tulaga ese i le faʻamaʻi o le COVID-19 faʻatusatusa i le tele o isi tamaoaiga tetele.O lenei mea na faʻaalia talu ai nei e mea nei:

  • O le aso 19 o Mati o le aso muamua lea talu mai le amataga o le faʻalavelave lea na lipotia ai e Saina e leai ni faʻamaʻi fou, e ese mai i mataupu e aʻafia ai tagata e taunuu mai i taulaga i fafo atu o le PRC ma e ui lava o loʻo faʻaauau pea ona iai nisi o faʻamaʻi pipisi na lipotia, e tumau pea le numera.
  • Na faasilasila mai e Apple i le aso 13 o Mati o le a tapunia uma ana faleoloa i le lalolagi atoa mo sina taimi sei vagana ai i le tele o Saina - na sosoo ai ma ni nai aso mulimuli ane e le tagata fai meataalo LEGO e faapena foi ona faasilasila atu o le a latou tapunia uma faleoloa i le lalolagi atoa e ese mai i latou i totonu o le PRC.
  • Ua tapunia e Disney ana paka autu i Amerika ma Europa ae ua toe tatalaina se vaega o lana paka i Shanghai o se vaega o le “toe tatala fa'asolosolo.

I le amataga o Mati, na asiasia e le WHO le alualu i luma i Saina e aofia ai i Wuhan ma Dr. Gauden Galea, lona sui iina, na taʻua o le COVID-19 "ose fa'ama'i ua tineia a'o tuputupu a'e ma taofi i ona ala.E matua manino lava lenei mai faʻamaumauga o loʻo ia i tatou faʻapea foʻi ma faʻamatalaga e mafai ona tatou vaʻaia i sosaiete lautele (UN News na taʻua i le Aso Toʻonaʻi 14 Mati) ".

O tagata fai pisinisi i le lalolagi atoa ua latou iloa lelei o le puleaina o le COVID-19 virus e lavelave.E mana'omia le amana'ia o le tele o vaega fe'avea'i pe a fuafua mo lona a'afiaga ma avanoa e mafai ona fa'aitiitia ai le fa'aleagaina ona o lona sosolo.Ona o mea na tutupu talu ai nei i Saina, o le toʻatele o le aufaipisinisi (aemaise lava i latou e fiafia i Saina) e fia aʻoaʻo atili e uiga i le poto masani a Saina.

E manino lava e le o faiga uma na faʻaaogaina e Saina o le a talafeagai mo isi atunuʻu ma o tulaga ma le tele o mea e aʻafia ai le auala sili.O lo'o ta'ua i lalo nisi o faiga na faia i le PRC.

Tali Fa'alavelaveTulafono

  • Na faʻatūina e Saina se faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi faiga i lalo o le PRC Emergency Response Law, faʻatagaina malo i le lotoifale e tuʻuina atu faʻalavelave faʻafuaseʻi e aofia ai le tuʻuina atu o faʻatonuga faʻapitoa ma faʻatonuga.
  • Na tuʻuina atu e le malo faʻaitulagi tali Level-1 i le faaiuga o Ianuari (tulaga tasi o le maualuga lea o faʻalavelave faʻafuaseʻi e fa o loʻo avanoa), lea na maua ai mafuaaga faaletulafono mo i latou e faia ai ni faiga faʻanatinati e pei o le tapunia, poʻo le faʻatapulaʻaina o le faʻaaogaina o, nofoaga a'afia ile fa'alavelave ole COVID-19 (e aofia ai le tapunia o fale'aiga po'o mana'oga e tu'uina atu na'o pisinisi fa'apea se 'au'aunaga e tu'uina atu pe ave i fafo);pulea po'o le fa'atapula'aina o gaioiga e ono fa'atupu ai le sosolo atili ole siama (tapuni faleta'alo ma fa'aleaogaina fonotaga tetele ma fonotaga);fa'atonu 'au lavea'i fa'afuase'i ma tagata faigaluega ina ia avanoa ma fa'asoa punaoa ma meafaigaluega.
  • O taulaga e pei o Shanghai ma Beijing ua tuʻuina atu foʻi taʻiala e uiga i le toe amataina o pisinisi e ofisa ma faleoloa.Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo faʻaauau pea ona manaʻomia e Beijing le galue mamao, le faʻatonutonuina o le tele o tagata i fale faigaluega ma faʻatapulaʻaina le faʻaogaina o lifi ma lifi.

E tatau ona maitauina o nei manaʻoga e masani ona iloiloina, ma faʻamalosia pe a manaʻomia ae faʻasolosolo faʻamalieina pe a faʻataga le faʻaleleia o tulaga.Ua vaaia uma e Beijing ma Shanghai le tele o faleoloa, faleoloa ma faleaiga ua toe tatalaina ma i Shanghai ma isi taulaga, ua toe tatalaina foi fale faafiafia ma taimi paganoa, e ui lava e noatia uma i tulafono tau mamao, pei o tapulaʻa i numera o tagata asiasi e faʻatagaina i totonu o falemataʻaga.

Tapuni Pisinisi ma Alamanuia

Na loka e le pulega a Saina ia Wuhan i le aso 23 o Ianuari ma mulimuli ane toetoe o isi taulaga uma i le Itumalo o Hubei.I le vaitau e sosoo ma le Tausaga Fou Saina, latou:

  • Fa'aopoopoina le Aso Malolo o le Tausaga Fou a Saina i le atunu'u atoa se'ia o'o i le aso 2 o Fepuari, ma i nisi o taulaga, e aofia ai Shanghai, fa'amae'aina se'ia o'o i le aso 9 o Fepuari, e taofia ai le toe fo'i atu o le faitau aofa'i i taulaga tetele i pasi tumutumu, nofoaafi ma va'alele.Atonu o se laasaga lea i le atinaeina ova saogalemu o tagata.
  • Na vave ona faʻatonuina e le pulega a Saina manaʻoga e uiga i le toe foʻi i le galuega, faʻamalosia tagata e galulue mamao ma fai atu i tagata e taofia i latou lava mo le 14 aso (sa faʻatagaina i Shanghai ae, muamua, naʻo se fautuaga i Beijing sei vagana ai soʻo se tasi e na malaga i le Itumalo o Hubei).
  • O le tele o nofoaga faitele e aofia ai falemataaga ma pisinisi eseese o faafiafiaga e pei o fale tifaga, o mea faafiafia na tapunia i le faaiuga o Ianuari, i le amataga o le aso malolo, e ui o nisi ua toe tatala talu ai ona ua faaleleia tulaga.
  • Sa manaʻomia tagata e fai matapulepule i nofoaga faitele uma e aofia ai nofoaafi i lalo o le eleele, malaevaalele, faleoloa ma fale ofisa.

Tapulaa i Fegaiga

  • I le amataga, faʻatapulaʻaina o feoaiga na faʻalauiloaina i Wuhan ma le tele o le Itumalo o Hubei, e manaʻomia ai tagata e nonofo i le fale.O lenei faiga faʻavae na faʻalautele atu i itulagi i Saina mo ni taimi umi, e ui o le tele o ia faʻatapulaʻa, seʻi vagana i latou i Wuhan, ua faʻamalieina pe aveese atoa.
  • Sa i ai fo'i le vave gaioiga e fa'atatau i feso'ota'iga femalaga'iga i le va o 'a'ai (ma i nisi tulaga, i le va o taulaga ma nu'u) e fa'atatau i le fa'amautinoaina o nofoaga na a'afia e tu'ufua ma fa'atapula'aina le sosolo o le siama.
  • O le mea taua, e tatau ona maitauina e ui lava na matua mafatia lava Wuhan, o le aofaʻi o mataupu na faʻaalia i Beijing ma Shanghai (o taulaga uma e silia ma le 20 miliona tagata taʻitasi) na o le 583 ma le 526 i le faasologa, mai ia Aperila 3, faʻatasi ai ma le fou lata mai. fa'ama'i fa'ama'i ua toeitiiti lava fa'ate'a se'i vagana ai se vaega to'aitiiti o tagata e taunu'u mai i fafo (fa'aigoa fa'ama'i mai fafo).

Mata'ituina ole A'afia ma Puipuia mai Fa'ama'i pipisi

  • Na faailoa mai e le pulega o Shanghai se faiga e manaʻomia ai pulega uma o fale ofisa e siaki le fegasoloaʻi lata mai o tagata faigaluega ma talosaga mo se faʻatagaga mo tagata taʻitoʻatasi e fia ulufale.
  • Sa manaomia foi e le pulega o fale ofisa ona siaki le vevela o le tino o le aufaigaluega i aso taitasi ma o nei faiga na vave ona faalauteleina i faletalimalo, faleoloa tetele ma isi nofoaga faitele - e sili atu, o nei siaki e aofia ai le lipotia ma le faailoaina (tagata uma e ulufale atu i se fale e manaomia tuuina atu lona igoa ma le numera o le telefoni e fai ma vaega o le faagasologa o le mataituina o le vevela).
  • O malo faʻaitumalo e aofia ai Beijing ma Shanghai na tuʻuina atu le tele o le pule i fono a le pitonuʻu i le lotoifale, oe na faia ni faiga e faʻamalosia ai ia faʻatonuga o karantina i fale mautotogi.
  • Toeitiiti lava o aai uma ua faʻalauiloaina le faʻaogaina o se "tulafono ole soifua maloloina” (faʻaalia i luga o telefoni feʻaveaʻi) faʻatupuina e ala i le faʻaogaina o tekinolosi faʻamatalaga tetele (mafaufau e faʻaogaina faʻamatalaga na aoina mai nofoaafi ma faiga tiketi vaalele, faiga falemaʻi, ofisa ma falegaosimea faiga-mataʻituina o le vevela, faʻapea foʻi ma isi punaoa).E tuʻuina atu i tagata taʻitoʻatasi se faʻailoga, ma i latou e maua e mamaʻi pe faʻaalia i itulagi e iloa e matua aʻafia i le siama o loʻo maua se lanu mumu pe samasama (faʻalagolago i tulafono faʻalotoifale), ae o isi e le manatu e maualuga le lamatiaga e maua se lanu meamata. .O lo'o mana'omia nei se tulafono lanu meamata e ala i femalaga'iga lautele, fale'aiga ma supamaketi e fai ma pasi ulufale.O loʻo taumafai nei Saina e fausia se atunuʻu atoa "tulafono ole soifua maloloina” faiga ina ia e le manaʻomia le talosaga mo se code mo aai taʻitasi.
  • I Wuhan, toetoe lava o aiga uma na asia ina ia faʻailoa ma faʻaesea faʻamaʻi ma i Beijing ma Shanghai ofisa ma fale gaosi oloa sa galulue vavalalata ma pulega faʻalotoifale, lipotia le vevela o tagata faigaluega ma le faʻamatalaga o i latou na maua e mamaʻi.

Puleaina o le Toe Fa'aleleia

Ua faʻatinoina e Saina le tele o faiga e aofia ai mea nei: -

  • Quarantine - ona ua fa'aitiitia le numera o fa'ama'i, ua fa'atupuina e Saina le fa'atuputeleina o tulafono fa'asa'o e taofia ai tagata mai fafo e ulufale atu i Saina ma fa'atulafonoina ai tagata ta'ito'atasi i lalo o mana'oga, talu ai nei e 14 aso fa'amalosia karantina i se faletalimalo a le malo.
  • Ua manaʻomia e Saina le faʻatuputeleina o tulafono e faʻatatau i lipoti o le soifua maloloina ma le tumama.O tagata uma o lo'o mautotogi i fale ofisa i Beijing e tatau ona sainia ni tusi e malilie ai e usita'ia faatonuga a le malo ma galulue vavalalata ma kamupani fa'afoe ofisa, ma ia mana'omia a latou tagata faigaluega e ulufale i ni tusi o galuega e lagolagoina ai le malo e tusa ai ma le tausisia o le tulafono ma nisi. lipoti o manaʻoga, faʻapea foʻi ma se maliliega e aua neʻi faʻasalalauina "faʻamatalaga sese" (faʻaalia se popolega tutusa e uiga i mea i nisi atunuu o loʻo taʻua o tala pepelo).
  • Na faʻatinoina e Saina le tele o faiga e faʻatatau i le vaʻaiga lautele, faʻataʻitaʻiga faʻatapulaʻaina o le aofaʻi o tagata e ono faʻaogaina faleʻaiga ae maise le faʻatonutonuina o le mamao i le va o tagata ma le va o laulau.O faiga fa'apena e fa'atatau i ofisa ma isi pisinisi i le tele o taulaga. Ua fa'atonuina tagata faigaluega i Beijing e fa'ataga na'o le 50% o latou tagata faigaluega e auai i o latou nofoaga faigaluega, ma isi uma e mana'omia e galulue mamao.
  • E ui lava ua amata ona faʻamalieina e Saina tapulaʻa i luga o falemataʻaga ma nofoaga faitele, e ui i lea ua faʻalauiloaina tulafono e faʻatapulaʻa le aofaʻi o tagata e ulufale mai ma ia manaʻomia tagata e fai ni matapulepule e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le siama.Ua lipotia mai, o nisi o tafaoga i totonu ua faatonuina e toe tapunia pe a toe tatala.
  • Ua tuʻuina atu e Saina le tele o matafaioi mo le faʻatinoga i fono a le pitonuu i le lotoifale ina ia mautinoa o loʻo faia le faʻamalosia ma le mataʻituina o le lotoifale ma ia galulue vavalalata le aufono ma kamupani pulega e tusa ai ma fale ofisa ma fale nofoia ina ia mautinoa o loʻo mulimulitaʻia tulafono.

Agai i Luma

I le faaopoopo atu i luga, ua faia e Saina le tele o faʻamatalaga e faʻatatau i le fesoasoani i pisinisi e ola i lenei vaitau faigata ma faʻamautuina fefaʻatauaiga ma tupe teufaafaigaluega mai fafo.

  • O loʻo faia e Saina ni auala lagolago eseese e faʻamaluluina ai le tele o aʻafiaga o le COVID-19 i pisinisi, e aofia ai ma le talosagaina o tagata e ona fanua e faʻaititia pe tuusaunoa lisi ma faʻamalosia tagata e ona fanua e faia le mea lava e tasi.
  • Ua fa'ailoa mai faiga e tuusaunoa ma fa'aititia ai saofaga tau inisiua a tagata e ana galuega, tuusaunoaina le VAT mo tagata fai lafoga laiti ua matua a'afia, fa'alautele le taimi aupito maualuga e ave ai tupe gau i le 2020 ma tolopo aso totogi lafoga ma inisiua lautele.
  • E iai fa'amatalaga talu ai nei mai le Fono a le Setete, MOFCOM (Matagaluega o Pisinisi) ma le NDRC (National Development and Reform Commission) e uiga i le fa'amoemoe o Saina e fa'afaigofie tupe fa'afaigaluega mai fafo (e fa'amoemoe o le a fa'amanuiaina le vaega tau tupe ma ta'avale afi. mai nei malologa).
  • Ua leva ona toe fuataiina e Saina lana tulafono o tupe teufaafaigaluega mai fafo.E ui ina ua mae'a fa'atulafono le fa'avae, ae o lo'o fa'amoemoe iai nisi fa'atonuga au'ili'ili pe fa'afefea tonu le faiga o le pulega fou.
  • Ua fa'amamafaina e Saina lona fa'amoemoe e fa'ate'a ese'esega i le va o kamupani mai fafo e teu fa'afaigaluega ma kamupani i totonu o le atunu'u ma fa'amautinoa le sa'o ma le tutusa o faiga i totonu o le maketi a Saina.
  • E pei ona taʻua i luga, ua faia e Saina se auala fetuutuunai i le tele o tapulaʻa na ia tuʻuina atu i nofoaga autu o tagata.A o tatalaina Hubei, ua i ai se taulaiga fou e uiga i le manaʻomia o le faʻaeteete e uiga i aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma maʻi asymptomatic.O loʻo faia ni taumafaiga fou e suʻesuʻe atili tulaga lamatia ma ua faia e le au ofisa sinia ni faʻamatalaga e lapataia ai tagata i Wuhan ma isi nofoaga ina ia faʻaauau ona faia ni puipuiga.

Taimi meli: Apr-08-2020